Blog

Fontos infók az órák vízállóságáról !

2018.06.04 08:46

Vízállóság a valóságban.

A 100M nem parttól befelé értendő! 

Néhány fontos adat a nyári forróság, strandolás stb. idején, mire is kell odafigyelnünk, ha egy gyönyörű "vízálló" óra van a kezünkön.

Karórák felosztása rendeltetésük, és vízállóságuk szerint:

A vízben az órára ható nyomás két dologból tevődik össze. A statikus nyomás a vízmélységgel megegyező magasságú vízoszlop nyomását jelenti (azt ATM-ben megadott értékek ezt jelölik), a dinamikus nyomás pedig a vízben történő mozgás, vagy a hullámzásból következik. Ez utóbbi sokszor meghaladhatja a statikus nyomás értékét. Zuhanyzáskor, záporeső alkalmával az órát érő vízcseppek jelentős dinamikus nyomásnak teszik ki a tömítéseket. Ilyenkor nagyon erősen próbál a víz bejutni az óra belsejébe, mint mondjuk mozdulatlan helyzetben, tengerben, ezért a gyakorlatban például egy 50m (vagy 5 ATM) jelölésű órát nem arra terveztek, hogy 50 méter vízmélységig bármilyen körülmények között ellenáll a víz nyomásának, ez egy egyezményes és névleges érték.

Az, hogy egy óra mennyire vízálló sok mindentől függ, a szélsőséges körülményektől, amelyekre érdemes odafigyelni. A vízálló órák is beázhatnak, ha a következő tényezők fennállnak. Az órát sosem szabad túl meleg, vagy túl hideg vízbe, gőzfürdőbe, vagy szaunába vinni, továbbá hirtelen hőmérséklet-ingadozásnak kitenni. A tűző napon könnyen felforrósodhat az óra, ezután tilos hideg vízbe nyúlni. Nem szabad víz alatt nyomkodni, piszkálni a gombokat, az igazító gombot (koronát) pedig kifejezetten tilos kihúzni! Vízbe menetel előtt mindig ellenőrizni kell a koronazáras órákat, hogy az nincs-e kilazulva. A tömítések néhány év után könnyen elöregedhetnek, ezért tanácsos időnként, 2-3 évente- szakszervizben kicseréltetni!

Egy vízálló órának a tokja, koronája és üvege is úgy van gyártva, hogy a belső szerkezetet megvédje a számára ártalmas külső környezeti hatásoktól. Eltérő jelölésekkel találkozhatsz azonban a vízállósággal kapcsolatban. Ma már szinte minden óragyártó garantálja, hogy az általa forgalomba hozott termék vízálló. Nem mindegy azonban hogy tényleges vízállóságról vagy cseppállóságról beszélünk. Összegyűjtöttük ezért Neked a leggyakoribb jelöléseket, amikkel óravásárlás közben találkozhatsz. 

Water resistant:

Ha egy óra csak, mint "water resistant", "water resist" vagy "water protected" jelöléssel van ellátva, akkor csak napi, átlagos viselésre alkalmas. Vízcsepp vagy eső ellen védett, de az egyéb, víz okozta károkra semmilyen garanciát nem biztosítanak. 

30m, vagy 3 ATM:

 Ezeknél az óráknál is figyelj oda arra, hogy ne nagyon érintkezzenek vízzel. A cseppállóság biztosított, de ennél többet nem bírnak ki ezek az órák sem. 

50 m, vagy 5 ATM:

Ennél a jelölésnél beszélhetünk először vízállóságról. Igaz, hogy ezek az órák is „csak” felszíni úszásra alkalmasak, de csak arra. Ha komolyabb nyomás vagy terhelés éri az órát, könnyen problémát okozhat. 

100 m, vagy 10 ATM:

Nyugodtan „hancúrozhatsz” a vízben, ha ilyen jelöléssel van ellátva az órád. Arra azonban ügyelj, hogy ezek még mindig nem búvárórák,- komolyabb merülésekre nem alkalmas. Egy hétköznapi strandolástól azonban biztosan nem lesz semmi baja. 

200 m, vagy 20 ATM:

 Az ilyen jelöléssel ellátott órákban biztonsággal búvárkodhatsz, merülhetsz velük, akár több méteres mélységbe is, mert biztosan vízmentes marad.

Így tartsd karban vízállóság szempontjából karórádat

  • kerüld a nagy hőmérsékleti ingadozásokat (pl. szauna)
  • óvd az ütéstől, leesésétől, portól
  • ne használj tisztítószereket órád ápolására, mert károsíthatja a tömítéseket (is)
  • folyamatos időközönként vizsgáltasd meg szervizben az órát, különös tekintettel a tömítésekre
  • soha ne vedd le a hátlapot, és ne nyisd ki a házat, ugyanis ebben az esetben elveszíted a garanciát
  • ne feledd, hogy az óra vízállósága nem örök tulajdonság, folyamatosan karban kell tartani, hogy megmaradjon.